Iedereen die de minimum leeftijd van 14 jaar bereikt heeft en over een goede gezondheid beschikt kan leren duiken. Vooraleer je aan de eigenlijke duikopleiding start, kan je deelnemen aan 2 gratis instructielessen.

De Kempische Duikschool vzw organiseert de brevetten 1*, 2* en 3* Duiker zelf. Dit alles gebeurt steeds onder de deskundige leiding van onze eigen Instructeurs en Assistent-Instructeurs.

Deze opleidingen omvatten steeds een theoretisch gedeelte, een zwembad gedeelte en een openwater gedeelte. Voor wie zich nog verder wil bekwamen in de duiksport worden andere brevetten periodiek georganiseerd en dit in samenwerking met de federatie of andere NELOS-clubs.

Volgende brevetten kan men behalen:

  • 1* Duiker

Voor de nieuwe duikers is alles uitermate spannend. Zij gaan hun eerste stappen zetten in het verkennen van de prachtige onderwaterwereld. De KDS biedt je hierbij een doorgedreven opleiding aan, zowel praktisch als theoretisch. Een 1* Duiker wordt opgeleid om veilig en correct gebruik te maken van zijn duikuitrusting in een beschermde trainingsomgeving zodat hij klaar is om openwaterervaring op te doen, begeleid door een ervaren duiker. Hij moet ook kunnen functioneren volgens het buddysteem van de CMAS.

  •  2* Duiker

Een 2* Duiker heeft al enige onderwaterervaring opgedaan na behalen van het brevet 1* Duiker.

Hij moet dan ook in staat zijn om onder leiding van een ervaren duiker eenvoudige duiken te maken. Hij moet manifeste duikongevallen kunnen herkennen en er adequaat op reageren. Hij moet kunnen functioneren volgens het buddysteem van de CMAS. Het theoretische luik van de opleiding wordt verder uitgediept. Op het einde van de rit wordt er een examen georganiseerd voor zowel de theorie als de praktijk in het zwembad. Ondertussen heeft de 2* Duiker ook in open water al heel wat praktische proeven achter de rug.

  •  3* Duiker

Een 3* Duiker moet "zelfstandig" kunnen duiken. Hij behoort tevens in staat te zijn om duiken te leiden die geen uitzonderlijke moeilijkheidsgraad hebben (bijv. geen duiken met volslagen beginnelingen,...). Daarbij moet hij de nodige veiligheidsmaatregelen kunnen treffen, duikongevallen kunnen herkennen en er gepast op kunnen reageren. Op het einde van de opleidingssessie wordt een theoretisch en praktisch examen georganiseerd.

  •  Assistent-Instructeur

Een Assistent-Instructeur moet in staat zijn om "zelfstandig" te duiken. Hij moet tevens in staat zijn duiken te leiden in alle wateren die courant bezocht worden door Belgische duikers. Hij moet in staat zijn beginnende of onervaren duikers te begeleiden en tevens onder de verantwoordelijkheid van Instructeurs bepaalde taken van deze laatste over te nemen. Hierbij moet hij alle veiligheidsmaatregelen kunnen treffen, alle duikongevallen kunnen herkennen en er gepast op kunnen reageren. Hij kan zelfstandig instaan voor de opleiding theorie en zwembad 1* Duiker. Hij kan zelfstandig opleidingsduiken van een kandidaat 1* Duiker uitvoeren.

  •  Instructeur

Ben je Assistent-Instructeur en heb je de smaak te pakken om aan beginnende duikers jouw ervaring door te geven dan is de titel van Instructeur behalen je volgende doel. Pas dan heb je de machtiging om volledig zelfstandig opleidingen te finaliseren.

Dus, geef je graag les, is het evalueren tijdens examens jouw ding, is de begeleiding tijdens openwaterduiken en het afnemen van proeven een kolfje naar jouw hand, is het je bedoeling de kandidaten te stimuleren en er het beste uit te halen, dan ga je hiervoor.

 

 

 

Onze gouden sponsors

Onze zilveren sponsors