Volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar die willen genieten van het prachtige leven onder water of die de zalige stilte van wrakken en koraalriffen willen ontdekken, kunnen uiteraard ook bij ons terecht.

Duiken is een prachtige hobby, die je bij ons kan beoefenen in een gezellige en familiale sfeer.

De KDS biedt je hierbij een doorgedreven opleiding aan, zowel theoretisch als praktisch (zowel in het zwembad als in open water).

Hoe hoger je brevet, hoe meer we je theoretische kennis uitdiepen en hoe verder we je onderwatervaardigheden tijdens de zwembadtrainingen en in open water verfijnen.

Hieronder vind je een overzicht van de recreatieve en sportduikbrevetten die je vanaf 14 jaar bij ons kan behalen:

 

1* Duiker

Een 1* Duiker wordt opgeleid om veilig en correct gebruik te maken van zijn duikuitrusting in een beschermde trainingsomgeving zodat hij klaar is om openwaterervaring op te doen, altijd onder begeleiding van een ervaren duiker. Deze opleiding omvat onder meer één verplichte theoretische les en de kandidaat wordt permanent geëvalueerd gedurende de zwembadlessen.

Initieel is de duikdiepte beperkt tot 15 meter. Na vijf duiken en het demonstreren van enkele vaardigheden onder water bekom je je eerste brevet, een CMAS-kaartje met daarop een blinkende eerste ster!

Na het behalen van je 1* brevet, mag je duiken tot een diepte van 20 meter.

 

2* Duiker

Een 2* Duiker heeft al enige onderwaterervaring opgedaan.

Hij moet in staat zijn om onder leiding van een ervaren duiker eenvoudige duiken te maken. Hij moet manifeste duikongevallen kunnen herkennen en er adequaat op reageren.

Het theoretische luik van de opleiding is uitgebreider. Om 2* duiker te kunnen worden, moet er naast een theoretisch ook een zwembadexamen worden afgelegd. En ook in open water moeten een aantal proeven worden uitgevoerd.

Na het behalen van je 2* brevet, mag je duiken tot een diepte van 30 meter.

 

3* Duiker

Een 3* Duiker moet "zelfstandig" kunnen duiken. Hij moet ook in staat te zijn om duiken te leiden die geen uitzonderlijke moeilijkheidsgraad hebben (bijv. geen duiken met volslagen beginnelingen...).

Daarnaast moet hij de nodige veiligheidsmaatregelen kunnen treffen, duikongevallen kunnen herkennen en er gepast op kunnen reageren.

Voor het behalen van de derde ster worden opnieuw een theoretisch examen, een zwembadexamen en openwaterproeven afgelegd. 

Na het behalen van je 3* brevet, mag je duiken tot een diepte van 40 meter.

Nadien kan je verder bekwamen als 4* of als assistent-instructeur.

KDS heeft zich aangesloten bij Trooper.be Dit is een website waarmee wij geld kunnen inzamelen voor specifieke projecten, maar zonder dat het jou iets kost.